Polish English German

WIELKIE WINA KONESERA

Chateau Latour Martillac
Pessac Leognan, Francja
Wyśmienite, czerwone wino powstałe w Chateau Latour Martillac. Nad jakością powstającego tu wina czuwa znana rodzina Kressman. Powstało w wyniku połączenia owoców Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (32%) i Petit Verdot (3%), z bukietem charakterystycznym dla tych odmian. Świeży, owocowy aromat, podkreślony wanilią. Dobrze pasuje do mięs, zarówno białych jak i czerwonych.
300 zł
Amarone „Costasera”
Veneto, Włochy
Masi Costasera Amarone to wino, które będziecie Państwo długo pamiętali po jego spróbowaniu. Ciemnorubinowa barwa, z delikatnymi fioletowymi refleksami. Nos niesamowicie skupiony i intensywny, z wyraźnie wyczuwalnymi pieczonymi owocami, śliwkami i czereśniami. W tle przebija się kawa i kakao. Klasyczny kupaż: Corvina, Rondinella i Molinara to doskonały balans kwasowości i miękkich tanin. Po wypiciu wydaje się być nieskończenie długie. Dziczyzna, ciemne mięsa.
340 zł
Isole e Olena „Collezione Privata” Chardonnay
Toskania, Włochy
Absolutnie burgundzkie w stylu! Finezyjne, dystyngowane i wielowymiarowe. Aromaty białych kwiatów, brzoskwiń, masła i migdałów. W ustach aksamitne, łagodne i kremowe o trwałym, owocowo-mineralnym posmaku. Wielka klasa. Butikowa produkcja. Co rok w zależności od rocznika na rynek trafia jedynie ok. 15 tys. butelek. Polecane do ryb i sałat.
360 zł
Pintia
Toro, Hiszpania
Jedno z najlepszych win hiszpańskich, poparte całym autorytetem najbardziej prestiżowego hiszpańskiego producenta win Vega Sicilia, będącego oficjalnym dostawcą win na hiszpański dwór królewski. Niesamowicie skoncentrowane, urzeka bogactwem palety smaków i aromatów. Dziczyzna, czerwone mięsa.
470 zł

SZAMPANY I WINA MUSUJĄCE

Champagne Delamotte Brut
Szampania, Francja
Zrównoważony i elegancki z aromatami owoców cytrusowych i białych kwiatów. Wytwarzany z Chardonnay. Aperitif.
480 zł
Champagne Charles Heidsieck Brut Reserve
Szampania, Francja
Harmonijny i pełny smaku, z nutą dojrzałych owoców moreli oraz migdałów. Wytwarzany z pinot meunier, pinot noir i chardonnay. Aperitif, foie gras.
390 zł
Marchese Antinori Franciacorta Cuvee Royale Brut
Lombardia, Włochy
Urzeka aromatem brzoskwiń, jabłek i moreli. Harmonijne i eleganckie. Wyprodukowane z Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Blanc. Aperitif, delikatne mięsa i sałaty.
180 zł
Bepin de Eto Prosecco Superiore Brut
Conegliano Valdobbiadene, Włochy
Świeże aromaty moreli, akacji i cytryny. Jego lekkość i delikatne musowanie daje przyjemne orzeźwienie. Aperitif, delikatne ryby, przekąski warzywne, sałaty.
kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 110 zł

WINA BIAŁE:

Pays d’Oc Chardonnay, Domaine de la Ferrandiere
Langwedocja, Francja
Bukiet wyrazisty, owocowy z aromatem gruszki i passiflory. Białe mięso, ryby.
kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 90 zł
Santa Carolina Reserva Sauvignon Blanc
Valle de Rapel, Chile
Złocisto-słomkowa barwa, niezwykle silne aromaty agrestu, brzoskwiń oraz grejpfruta, smak intensywny i rześki. Aperitif, przekąski warzywne, sałaty, grillowane ryby, smażone białe mięso.
100 zł
Riesling
Winnica Korol Mielnik (Podlasie), Polska
Riesling to bardzo elegancka i szlachetna odmiana białego wina o lekko podwyższonej kwasowości. Uwalnia aromaty takich owoców jak jabłko, grejpfrut, brzoskwinia, czy agrest. Aperitif, ryby, białe mięso, sałaty i ser kozi.
130 zł
Joseph Drouhin Chablis „Vaudon”
Burgundia, Francja
Łagodne aromaty białych kwiatów, soczystych jabłek. W smaku krystaliczne, kredowe, z orzeźwiającym zakończeniem. Aperitif, ryby, przekąski warzywne, sałaty, smażone białe mięsa.
180 zł

WINA CZERWONE

Messer del Fauno Primitivo
Apulia, Włochy
Głęboki rubin, bogate nuty konfitur i nalewek z jagód i wiśni, odrobina wanilii i lukrecji. W ustach aksamitne i trwałe. Wędliny, pieczone białe mięsa, jagnięcina, kaczka.
kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 90 zł
Sapatio Saperavi
Kakheti, Gruzja
Głęboko, purpurowo-rubinowa barwa, intensywne nuty czerwonych owoców i śliwek, w tle waniliowy akcent. W ustach lekkie taniny i długi, trwały posmak. Przekąski mięsne, pieczone białe mięsa, duszone czerwone mięsa.
100 zł
Baron de Ley „Club Privado”
Rioja, Hiszpania
Głęboki rubinowy kolor, bukiet bogatych aromatów owoców leśnych i wiśni, miękkie i delikatne taniny, trwałe, owocowe zakończenie. Przekąski mięsne i warzywne, duszone czerwone mięsa.
120 zł
Pinot Noir
Winnica Korol Mielnik (Podlasie), Polska
Wino o ceglasto-czerwonej barwie. Bardzo bogate w aromaty owocowe i korzenne, zdominowane wiśniami, truskawkami i malinami. W smaku delikatne o miękkiej fakturze z aksamitnymi taninami. Czerwone mięsa, dziczyzna.
130 zł
Cabernet Dorsa
Winnica Korol Mielnik (Podlasie), Polska
Wino o ciemno rubinowym kolorze. Bardzo bogate w aromacie i smaku, klasycznie cabernetowe. Aromaty wanilii, czekolady i owoców bogatych w taniny. Wino o bogatym ekstrakcie i smaku, pozostaje długo w pamięci. Czerwone mięsa, dziczyzna.
130 zł
Jaboulet Côtes du Rhône ’Parallele 45’
Dolina Rodanu, Francja
Urzeka świeżością i aromatycznością. Nuty pieprzowe przeplatają się z aromatem czerwonych, dojrzałych owoców. Dobrze zbudowane, odrobinę szorstkie, z owocami w zakończeniu. Wędliny, jagnięcina, czerwone mięsa duszone i smażone, półtwarde żółte sery.
140 zł
Villa Antinori
Toskania, Włochy
Urocze i eleganckie jednocześnie, o intensywnym kolorze, aromatach konfitur z wiśni, owoców leśnych, gorzkiej czekolady, gładkich taninach i przyjemnym posmaku. Wędliny, pieczone białe mięsa, pieczone i duszone czerwone mięsa.
160 zł