Wyjątkowe wydarzenie inspirowane kuchnią carską XIX w.
W dniu 22.11.2025r. w Restauracji Carskiej odbędzie się wyjątkowe wydarzenie inspirowane kuchnią carską XIX w. Reporter Witold Szabłowski pisał : „W kuchni właściwej, która zajmowała się przygotowaniem posiłków na carskie stoły, pracowało około stu pięćdziesięciu osób, z czego dziesięć gotowało wyłącznie dla cara, jego rodziny i ich prywatnych gości. Czterech kucharzy specjalizowało się w pieczeniu, kolejnych czterech - wśród nich Iwan Charitonow - w zupach. Oprócz specjalistów kręciły się tam zastępy praktykantów, przerzucanych codziennie z biszkoptów na zakwasy…”. Śladem kucharzy cara nasz Szef kuchni Mariusz Dąbała, wraz ze swoimi przyjaciółmi wybitnymi szefami kuchni z różnych regionów Polski odtworzą smaki kuchni carskiej nadając współczesny sznyt potrawom. Podczas kolacji nie zabraknie ostrygi gillardeau , czerwonego mięsa w sosie szamańskim , sandacza, pulardy, waniliowego kremu carskiego oraz smaku kwasu chlebowego.