Karta win

Separator

 

Wielkie Wina Konesera

Chateau Latour Martillac

Pessac Leognan, Francja

Wyśmienite, czerwone wino powstałe w Chateau Latour Martillac. Nad jakością powstającego tu wina czuwa znana rodzina Kressman. Powstało w wyniku połączenia owoców Cabernet Sauvignon(65%), Merlot (32%) i Petit Verdot (3%), z bukietem charakterystycznym dla tych odmian. Świeży, owocowy aromat, podkreślony wanilią. Dobrze pasuje do mięs, zarówno białych jak i czerwonych.

300 zł

 

Amarone „Costasera”

Veneto, Włochy

Masi Costasera Amarone to wino, które będziecie Państwo długo pamiętali po jego spróbowaniu. Ciemnorubinowa barwa, z delikatnymi fioletowymi refleksami. Nos niesamowicie skupiony i intensywny, z wyraźnie wyczuwalnymi pieczonymi owocami, śliwkami i czereśniami. W tle przebija się kawa i kakao. Klasyczny kupaż: Corvina, Rondinella i Molinara to doskonały balans kwasowości i miękkich tanin. Po wypiciu wydaje się być nieskończenie długie. Dziczyzna, ciemne mięsa.

340 zł

 

Isole e Olena „Collezione Privata” Chardonnay

Toskania, Włochy

Absolutnie burgundzkie w stylu! Finezyjne, dystyngowane i wielowymiarowe. Aromaty białych kwiatów, brzoskwiń, masła i migdałów. W ustach aksamitne, łagodne i kremowe o trwałym, owocowo-mineralnym posmaku. Wielka klasa. Butikowa produkcja. Co rok w zależności od rocznika na rynek trafia jedynie ok. 15 tys. butelek. Polecane do ryb i sałat.

360 zł

 

Pintia

Toro, Hiszpania

Jedno z najlepszych win hiszpańskich, poparte całym autorytetem najbardziej prestiżowego hiszpańskiego producenta win Vega Sicilia, będącego oficjalnym dostawcą win na hiszpański dwór królewski. Niesamowicie skoncentrowane, urzeka bogactwem palety smaków i aromatów. Dziczyzna, czerwone mięsa.

470 zł

 

SZAMPANY I WINA MUSUJĄCE

 

Champagne Charles Heidsieck Brut Reserve

Szampania, Francja

Harmonijny i pełny smaku, z nutą dojrzałych owoców moreli oraz migdałów. Wytwarzany z pinot meunier, pinot noir i chardonnay. Aperitif, foie gras.

480 zł

 

Champagne Delamotte Brut

Szampania, Francja

Zrównoważony i elegancki z aromatami owoców cytrusowych i białych kwiatów. Wytwarzany z Chardonnay. Aperitif.

390 zł

  

Marchese Antinori Franciacorta Cuvee Royale Brut

Lombardia, Włochy

Urzeka aromatem brzoskwiń, jabłek i moreli. Harmonijne i eleganckie. Wyprodukowane z Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Blanc. Aperitif,delikatne mięsa i sałaty.

180 zł

 

Bepin de Eto Prosecco Superiore Brut

Conegliano Valdobbiadene, Włochy

Świeże aromaty moreli, akacji i cytryny. Jego lekkość i delikatne musowanie daje przyjemne orzeźwienie. Aperitif, delikatne ryby, przekąski warzywne, sałaty.

Kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 110 zł

 

WINA BIAŁE

Pays d’Oc Chardonnay, Domaine de la Ferrandiere

Langwedocja, Francja

Bukiet wyrazisty, owocowy z aromatem gruszki i passiflory. Białe mięso, ryby.

Kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 90 zł

 

Santa Carolina Reserva Sauvignon Blanc

Valle de Rapel, Chile

Złocisto – słomkowa barwa, niezwykle silne aromaty agrestu, brzoskwiń oraz grapefruita, smak intensywny i rześki. Aperitif, przekąski warzywne, sałaty, grillowane ryby, smażone białe mięso.

100 zł

 

Thoma 8, Riesling

Winnica Czajkowski, Podkarpackie, Polska

Wino białe, półwytrawne z królewskiego szczepu Riesling W smaku doskonale wyważone z wyraźnymi nutami grejpfruta, moreli, brzoskwiń, dojrzałych jabłek, ziół i miodu. Bukiet wzbogaca wyrazisty aromat skórki cytryny i elegancka struktura. Całości dopełniają akcenty kwiatowe i długi, wyrazisty finisz. W stylu świeże, podążające w stronę lekkiej słodyczy.  Aperitif, ryby, białe mięso, sałaty i ser kozi.

140 zł

 

 

Joseph Drouhin Chablis „Vaudon”

Burgundia, Francja

Łagodne aromaty białych kwiatów, soczystych jabłek. W smaku krystaliczne, kredowe z orzeźwiającym zakończeniem. Aperitif, ryby, przekąski warzywne, sałaty, smażone białe mięsa.

180 zł

 

WINA CZERWONE

Messer del Fauno Primitivo

Apulia, Włochy

Głęboki rubin, bogate nuty konfitur i nalewek z jagód i wiśni, odrobina wanilii i lukrecji. W ustach aksamitne i trwałe. Wędliny, pieczone białe mięsa, jagnięcina, kaczka.

Kieliszek – 20 zł (150 ml) butelka – 90 zł

 

Negroamaro Primitivo

Puglia , Włochy

Paleta aromatów czerwonych owoców, konfitury, korzennych przypraw, suszonych ziół, wanilii i czekolady. Na podniebieniu pełne, ale łagodne o gładkich taninach i trwałym, zrównoważonym posmaku. Wędliny, pieczone białe i czerwone mięsa, jagnięcina, młode sery żółte.

110 zł

 

Baron de Ley „Club Privado”

Rioja, Hiszpania

Głęboki rubinowy kolor, bukiet bogatych aromatów owoców leśnych i wiśni, miękkie i delikatne taniny, trwałe, owocowe zakończenie. Przekąski mięsne i warzywne, duszone czerwone mięsa.

120 zł

 

Thoma 27, Cabernet Franc

Winnica Czajkowski,
Podkarpackie, Polska

Wino o intensywnej rubinowej barwie. Ma bukiet złożony z czerwonych owoców z dominacją malin, jeżyn i wiśni z nutami korzeni, ziół i suszonych śliwek. W ustach harmonijne o pełnej strukturze i przyjemnym, idealnie wyważonym taninowym wykończeniu.  Wino pełne, dojrzałe, wyprodukowane z podsuszonych winogron , leżakowane przez 18 miesięcy w beczkach Taransaud z francuskiego dębu. Czerwone mięsa, dziczyzna.

210 zł

 

Cabernet Dorsa

Winnica Korol

Mielnik (Podlasie), Polska

Wino o ciemno rubinowym kolorze. Bardzo bogate w aromacie i smaku, klasycznie cabernetowe. Aromaty wanilii, czekolady i owoców bogatych w taniny. Wino o bogatym ekstrakcie i smaku, pozostaje długo w pamięci. Czerwone mięsa, dziczyzna.

130 zł

 

Jaboulet Côtes du Rhône 'Parallele 45'

Dolina Rodanu, Francja

Urzeka świeżością i aromatycznością. Nuty pieprzowe przeplatają się z aromatem czerwonych, dojrzałych owoców. Dobrze zbudowane, odrobinę szorstkie, z owocami w zakończeniu. Wędliny, jagnięcina, czerwone mięsa duszone i smażone, półtwarde żółte sery.

140 zł

 

Villa Antinori

Toskania, Włochy

Urocze i eleganckie jednocześnie, o intensywnym kolorze, aromatach konfitur z wiśni, owoców leśnych, gorzkiej czekolady, gładkich taninach i przyjemnym posmaku. Wędliny, pieczone białe mięsa, pieczone i duszone czerwone mięsa.

160 zł

 

Separator 02